Chilihead - forum fanów ostrej kuchni
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Wrzesień 06, 2010, 01:45:55

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 [5]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sposob na zlagodzenie ognia odczuwanego... hmmm... w toalecie :)  (Przeczytany 5213 razy)
Eldonte
Początkujący
**

« Odpowiedz #60 : Maj 15, 2010, 22:01:26 »

Nie trzeba być lekarzem by uzyskać tytuł Dr n. med. potwierdzam. Studiuje na jednych z Uniwersytetów Medycznych i są tu np. fizycy z tytułem Dr n. med. za prace o wpływie hałasu/wibracji na zdrowie, albo doktorzy pielęgniarstwa. Również po zdrowiu publicznym/dietetyce/fizjoterapii/informatyce medycznej i wielu innych można zostać doktorem nauk medycznych - to nie to samo (albo raczej - nie tylko) co pan doktor ze stetoskopem  Duży uśmiech

ale koniec offtopu.

A co do ognia "w toalecie" hmm... chyba trzeba się przyzwyczaić, przynajmniej mi się wydaje, że się przyzwyczajam  Chichot A co do ognia w moczu, faktycznie dziwne i raczej niepokojące zjawisko.
burn_dat
Zaawansowany użytkownik

su-wasti

« Odpowiedz #61 : Czerwiec 14, 2010, 00:48:21 »

Nie trzeba być lekarzem by uzyskać tytuł Dr n. med. potwierdzam...
skoro mozna byc profesorem bez matury Mrugnięcie
(wspomniany pan wykladowca jest lekarzem i uczy przyszlych lekarzy od blisko 40lat - nie wiem jaki ma tytul naukowy, nie wartosciuje w/g nich ludzi - nie jestem jego studentem wiec nie musze wiedziec)

...No cóż, tak tylko dzieje się po kilku dniach przerwy. Poza tym wszystko jest ok Uśmiech Ma to nawet swoje dobre strony (brak zaparć np.)
ani zaparcie ani 'rozparcie' nie jest OK; dziwne bo 'ostry' przyspiesza perystaltyke jelit (i wtedy moze byc mniej scisly stolec), a u Ciebie tak sie dzieje jak nie zjesz papryki? (czyli - bez kapsaicyny Twoje jelita zle pracuja?)

... A co do ognia w moczu, faktycznie dziwne i raczej niepokojące zjawisko.
dlatego obstawiam watrobe (do sprawdzenia) - przy nadmiarze kapsaicyny - traktowana przez organizm jako trucizna trafia do watroby coby ja zneutraizowala - ta nie wywiazuje sie z zadania i kapsaicyna jedzie dalej do nerek i moczu;
tak mi sie to widzi

keepin (always) fire burnin www.drgreen.zapytania.com
Rusty
Użytkownik

« Odpowiedz #62 : Czerwiec 14, 2010, 09:25:30 »

ani zaparcie ani 'rozparcie' nie jest OK; dziwne bo 'ostry' przyspiesza perystaltyke jelit (i wtedy moze byc mniej scisly stolec), a u Ciebie tak sie dzieje jak nie zjesz papryki? (czyli - bez kapsaicyny Twoje jelita zle pracuja?)

Żadnego problemu. Po prostu pracują dużo bardziej po spożyciu, jednak po przerwie w dostawie do organizmu.
Ramrege
Użytkownik

« Odpowiedz #63 : Sierpień 27, 2010, 18:56:48 »

Zauważyłem pewną prawidłowość. Jeżeli używam ostrej papryki do potrawy i pokroję ją bardzo drobno to wtedy prawie nie występuję u mnie ogień toaletowy a na pewno jest mniejszy Spoko. Oczywiście proporcje papryki do gotowego dania też mają znaczenie. Dlatego chce doprecyzowac, że myśle akurat o daniu obiadowym w którym znajduję się jedna dorodna papryczka habanero, porcja np ryżu, kawałki kurczaka i warzywa.
beerciik
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #64 : Sierpień 29, 2010, 22:32:37 »

a ja zauważyłem że u mnie to zależy od ilości zjedzonego ostrego jedzenia i od poziomu ostrości - jeśli zjem 3 posiłki w ciągu dnia na bardzo ostro to nie ma możliwości innej niż ogień w wc Mrugnięcie Chichot co innego jak zjem np jeden bardzo ostry a drugi lajtowy a reszta normalne posiłki. Głównie rozchodzi się o proporcje ilości jedzenia normalnego i ostrego w ciągu dnia imo Język

a niedokładnie przefiltrowany mocz to mogą być nerki Mrugnięcie ale ja tam specem nie jestem.
Tak w ogóle ostatnio robiłem sobie trochę badań (morfologie z ob, próby wątrobowe, cholesterol całk. i trójglicerydy) powiem tak - wątroba przy solidnej dawce ostrości tak jak i cała reszta mają się jak najbardziej OK (przynajmniej tak z badań wynika), cholesterol ogólny nawet lekko zaniżony - a przecież jajka na noc na smalcu takie niezdrowe Mrugnięcie przynajmniej tak wiele osób mi próbowało wmówić Mrugnięcie tak jak i z ostrymi paprykami.

just burn
sp1der
Stały użytkownik

« Odpowiedz #65 : Sierpień 29, 2010, 22:42:43 »

Ja np. zauwazylem jakis czas temu, ze jesli jem 'non stop' na ostro to jest git, ale jesli po pewnej [kilkunasto dniowej] przerwie zjem cos hardcorowego, szczegolnie swieze papryki badz moj domowej roboty cos z Habanero, to odczuje wiadome dolegliwosci Mrugnięcie Obecnie, od kilkunastu [albo i dluzej] ladnych tygodni kapsaicyna nie odstepuje mnie doslownie na krok i nie mam zadnych problemow w kibelku ;>
beerciik
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #66 : Sierpień 29, 2010, 23:19:05 »

w sumie ma to sens bo organizm się przyzwyczaja do jedzenia, jeśli dajemy mu codziennie to samo to po prostu się adaptuje tak żeby to rozłożyć bez problemu (osoby jedzące dzień w dzień to samo tak jak np ja wiedzą o czym mówię), jeśli dołoży się coś poza standardem to jest z tym problem, widocznie przerwa od papryk też "owocuje" tym że organizm zanim wydali nie zdąży wszystkiego przyswoić Mrugnięcie a niech ktoś po roku takiej diety jak ja mam zje np frytki, to na pewno to zrozumie Z politowaniem Język

no i jeszcze by trzeba było doliczyć zwiększoną tolerancję receptorów na tą kapsaicynę ; )

just burn
Strony: 1 2 3 4 [5]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2005, Lewis Media

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!