Chilihead - forum fanów ostrej kuchni
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Październik 21, 2014, 01:29:05


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chrupiące piersi/skrzydełka/udka kurczaka  (Przeczytany 7820 razy)
PePiotrek
Użytkownik
***
Wiadomości: 103



« : Czerwiec 06, 2009, 16:29:42 »

Dziś przedstawiam przepis na chrupiącą panierkę do drobiu. Oczywiście na ostro.

Potrzebujemy:
-piersi z kurczaka albo dolnych części udek albo skrzydełek bez końcówek- ilość zależna od zapotrzebowania Chichot

marynata:

-sól
-pieprz
-czosnek granulowany, może być świeży ale musi być zdjęty po marynowaniu
-papryka ostra suszona (ja używałem birds eye)
-papryka słodka
-majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie suszone - w sumie dowolnie
-olej do marynowania (troszeczkę)

panierka:
mąka- płaski talerzyk
jajko, ewentualnie 2
bułka tarta, płatki kukurydziane - w stosunku 1:2 - ile potrzeba by obtoczyć
sól- duża szczypta

poza tym:
-olej do smażenia - co najmniej 250 ml
-rondelek, wysoka patelnia albo frytkownica
-sosy: pasują ketchup, musztarda, jakieś słodko-kwaśne no i oczywiście jakiś ostry, ja jadłem z mad dogiem inferno

Przygotowanie:

Kroimy piersi na spore kawałki - takie 2x2 cm - 3x3cm, udek używamy dołów, skrzydełkom odcinamy końcówki
zasypujemy przyprawami do marynaty, olejem (ok 2 łyżki, zależy od porcji)
zostawiamy na co najmniej 2 godziny pod przykryciem w lodówce

Wysypujemy na 3 talerzyki mąkę, rozbite i roztrzepane jajka, i bułkę tartą wymieszaną z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i solą

Maczamy kawałki kurczaka kolejno w mące, jajku i mieszance bułczano-płatkowej

Rozgrzewamy olej w rondlu do jak najwyższej temperatury (największy olej), podobnie w frytkownicy.

Wrzucamy do rozgrzanego oleju kawałki kurczaka i dajemy im się dość mocno zjarać, tak aby fragmenty pokryte tylko bułką były mocno brązowe

Po wynurzeniu można od razy jeść, najlepiej smakują z ostrym sosem bez rozcieńczania, typu mad doga

Na zdjęciu z ryżem z kukurydzą i czerwoną fasolką:

Ryz gotujemy wedle przepisu w bulionie drobiowym, następnie wrzucamy na chwilę na patelnię z rozgrzaną oliwą (troszkę) z kukurydzą i fasolką z puszki. Można minimalnie podlać wodą. Jak się podgrzeje zdejmujemy na talerz i polewamy tabasco.

Całość popijamy browarkiem.

Polecam!

P.S.
Fotki, robione komórką ale jako poglądaowe mam nadzieję starczą Chichot



Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2011, Simple Machines

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!