Chilihead - forum fanów ostrej kuchni
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Listopad 28, 2014, 02:07:18


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chrupiące piersi/skrzydełka/udka kurczaka  (Przeczytany 7962 razy)
PePiotrek
Użytkownik
***
Wiadomości: 103



« : Czerwiec 06, 2009, 16:29:42 »

Dziś przedstawiam przepis na chrupiącą panierkę do drobiu. Oczywiście na ostro.

Potrzebujemy:
-piersi z kurczaka albo dolnych części udek albo skrzydełek bez końcówek- ilość zależna od zapotrzebowania Chichot

marynata:

-sól
-pieprz
-czosnek granulowany, może być świeży ale musi być zdjęty po marynowaniu
-papryka ostra suszona (ja używałem birds eye)
-papryka słodka
-majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie suszone - w sumie dowolnie
-olej do marynowania (troszeczkę)

panierka:
mąka- płaski talerzyk
jajko, ewentualnie 2
bułka tarta, płatki kukurydziane - w stosunku 1:2 - ile potrzeba by obtoczyć
sól- duża szczypta

poza tym:
-olej do smażenia - co najmniej 250 ml
-rondelek, wysoka patelnia albo frytkownica
-sosy: pasują ketchup, musztarda, jakieś słodko-kwaśne no i oczywiście jakiś ostry, ja jadłem z mad dogiem inferno

Przygotowanie:

Kroimy piersi na spore kawałki - takie 2x2 cm - 3x3cm, udek używamy dołów, skrzydełkom odcinamy końcówki
zasypujemy przyprawami do marynaty, olejem (ok 2 łyżki, zależy od porcji)
zostawiamy na co najmniej 2 godziny pod przykryciem w lodówce

Wysypujemy na 3 talerzyki mąkę, rozbite i roztrzepane jajka, i bułkę tartą wymieszaną z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i solą

Maczamy kawałki kurczaka kolejno w mące, jajku i mieszance bułczano-płatkowej

Rozgrzewamy olej w rondlu do jak najwyższej temperatury (największy olej), podobnie w frytkownicy.

Wrzucamy do rozgrzanego oleju kawałki kurczaka i dajemy im się dość mocno zjarać, tak aby fragmenty pokryte tylko bułką były mocno brązowe

Po wynurzeniu można od razy jeść, najlepiej smakują z ostrym sosem bez rozcieńczania, typu mad doga

Na zdjęciu z ryżem z kukurydzą i czerwoną fasolką:

Ryz gotujemy wedle przepisu w bulionie drobiowym, następnie wrzucamy na chwilę na patelnię z rozgrzaną oliwą (troszkę) z kukurydzą i fasolką z puszki. Można minimalnie podlać wodą. Jak się podgrzeje zdejmujemy na talerz i polewamy tabasco.

Całość popijamy browarkiem.

Polecam!

P.S.
Fotki, robione komórką ale jako poglądaowe mam nadzieję starczą Chichot



Zapisane
OPKEDishqfl
Nowy
*
Wiadomości: 1


WWW
« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2014, 04:38:24 »

cheap louis vuitton 2014 m93809 blackish black buy cheap christian louboutin sale air max 360 foamposite 
louis vuitton monogram rayures neverfull mm christian louboutin wedding shoes usa cheap ugg boots australia uk 
oakley radarlock polarized christian louboutin privatita pumps water discount michael kors x1fky
Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2011, Simple Machines

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!