tabasco
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #375 : Lipiec 31, 2010, 16:40:24 » |
|
cos to zjadło 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sobol
|
 |
« Odpowiedz #376 : Lipiec 31, 2010, 16:53:52 » |
|
a w okolicy nie kręcą się przypadkiem osy ? bo one też tak pięknie mogą wycinanki robić a może to mrówki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sta666
|
 |
« Odpowiedz #377 : Lipiec 31, 2010, 17:33:34 » |
|
Powiem tak, najwięcej to u mnie lata much, nie wiem czy one jedzą liście, ale na pewno na paprykach siadają. Mrówek nie widziałem ani os. Dziwne jest to, że tylko jedna roślina tak wygląda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adriano
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #378 : Lipiec 31, 2010, 19:45:38 » |
|
mi to na efekt 'słoneczny' nie wygląda bardziej bym stawiał na jakiegoś intruza może ślimak?
|
|
|
|
|
|
C18H27NO3 my love.
|
|
|
|
pavlak
|
 |
« Odpowiedz #379 : Sierpień 01, 2010, 09:42:18 » |
|
myślałem o małych dziurkach pisząc o słońcu, a to faktycznie wygląda na ślimaka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quadziorr
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #380 : Sierpień 01, 2010, 12:11:25 » |
|
Mama jeszcze takie pytanie jako że to moja pierwsza hodowla chili to chciał bym się dowiedzieć czy wszystkie z tych odmian jak dojrzeją będą czerwone czy jakieś zbiera się np zielone ?      Nasiona jakie kupowałem to: Cayenne, Jalapeno, Cyclon, Ecuador Purple, Serrano, Hungarian Hot Wax i Habanero Choclate którego owoców nie mam i chyba ma być czekoladowe Niestety wszystko mi się pomieszało i teraz nie bardzo wiem co jest co
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sta666
|
 |
« Odpowiedz #381 : Sierpień 01, 2010, 12:14:29 » |
|
myślałem o małych dziurkach pisząc o słońcu, a to faktycznie wygląda na ślimaka  No to już nie wiem. Wydaje mi się jakby to był ślimak, to jakiś jebany alpinista, bo musiał by skakać z łodygi na inną łodygę i zjadać co drugiego liścia.  Bo roślinka "ojebana" jest nie regularnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lou_tzepher
Początkujący

|
 |
« Odpowiedz #382 : Sierpień 01, 2010, 13:34:27 » |
|
Co do dojrzalości owoców, to wpisz w google chileman database. Będziesz miał opis stadiów dojrzewania większości odmian.
Ze swojej strony zapytam: jest sens przesadzac owocujące krzaczki, czy bardzo opóźni to zbiory?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quadziorr
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #383 : Sierpień 01, 2010, 23:06:13 » |
|
@Lou_tzepher Dzięki za stronkę jest naprawdę dobra. Z tego co wyczytałem to prawie wszystkie papryczki można jeść zanim dojrzeją i tu nasuwa się pytanie czym się różni zielona od czerwonej ? tylko ostrością którą ponoć ma największą tuz przed dojrzeniem? Czy dobrze zrozumiałem że jalapeno po dojrzeniu robi się słodka? I jaka to może być odmiana, bo nie jest podobna do żadnej którą zamawiałem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
beerciik
|
 |
« Odpowiedz #384 : Sierpień 01, 2010, 23:16:19 » |
|
cayenne raczej a dojrzala od niedojrzalej rozni sie tez tym ze z niedojrzalych raczej nie ma co nasion wyciagac  ostroscia i czesto tez smakiem (czasem na korzysc niedojrzalej a czasem na korzysc dojrzalej, zalezy od odmiany)
|
|
|
|
|
|
just burn
|
|
|
|
pavlak
|
 |
« Odpowiedz #385 : Sierpień 01, 2010, 23:37:52 » |
|
cayenne raczej a dojrzala od niedojrzalej rozni sie tez tym ze z niedojrzalych raczej nie ma co nasion wyciagac  ostroscia i czesto tez smakiem (czasem na korzysc niedojrzalej a czasem na korzysc dojrzalej, zalezy od odmiany) dokładnie, a jalapeno nie robi się słodka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quadziorr
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #386 : Sierpień 02, 2010, 00:51:20 » |
|
Faktycznie raczej jest to cayenne patrzyłem na zdjęcia jakiś innych odmian, dzięki wielkie.
A co do tych jalapeno "They are usually eaten in the green stage, fresh or pickled, but when allowed to ripen, jalapeños are amazingly sweet." cytat z thechilimen.org to rozumiem ze to sweet jest w znaczeniu "pyszne"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sliwa87
Początkujący

|
 |
« Odpowiedz #387 : Sierpień 02, 2010, 23:29:20 » |
|
A ile osiąga wysokości ''sklepowa" chilii? :p
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
burn_dat
|
 |
« Odpowiedz #388 : Sierpień 10, 2010, 01:16:32 » |
|
a ktora to?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sliwa87
Początkujący

|
 |
« Odpowiedz #389 : Sierpień 10, 2010, 11:28:35 » |
|
Heh, sorki troszke za ogolnie napisalem:p Kupilem na wiosne chilli w ulicznym warzywniaku, rozcialem, wyjalem nasiona, wysuszylem, posadzilem... wyrosla jak narazie ok 35 centymetrowa roslinka, powoli zaczyna puszczac paki kwiatowe.. Zwracam sie z zapytaniem, czy urywac paki i pozwolic jej tym samym sie rozrastac czy pozwolic kwitnac i owocowac?Dzieki za odpowiedź, pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|