Chilihead - forum fanów ostrej kuchni
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Wrzesień 06, 2010, 02:05:29

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rodzaj lampy i moc  (Przeczytany 1423 razy)
beerciik
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 15, 2010, 22:56:11 »

podczas kwitnienia/owocowania/dojrzewania lepsza jest swietlowka z temperatura barwowa 2700k ale sie bardziej nagrzewaja. 6500K jest ok do roslin tak btw. Co do wentylacji to tak czy inaczej radzilbym stosowac wentylatory nawet jesli juz nie chodzi o wytwarzane cieplo przez cfl ale tez o wymiane powietrza bo rosliny do fotosyntezy potrzebuja CO2 ktory spadnie do zbyt niskiego poziomu jesli nie bedzie wymiany powietrza i bedzie ze tak powiem lipa. Mozna kupic 3-4 wentylatory komputerowe i do tego zasilacz wyjdzie to z 60zł z przesylka u jednego sprzedawcy wiec koszt nie taki zly Mrugnięcie Ale ogolnie lepiej chlodzic swietlowki szczegolnie te 2700k bo w malym pomieszczeniu (miniszklarenka) moga zbyt mocno podniesc temperature i przy tym nie dosc ze same sie spala to i przy okazji rosliny. Jak widac wyboru nie ma i bez wentylatorow sie nie obejdzie Język
jak mozesz to wrzuc adres do aukcji chetnie kukne Mrugnięcie

just burn
eskafal
Użytkownik

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 16, 2010, 07:40:23 »

to jest ta z barwą niebieską: http://allegro.pl/item1081716399_swietlowka_85w_cfl_hps_uprawa_elektrox_blue_weg.html ale ten sam sprzedawca ma 2700k. co o tym myślisz?
eskafal
Użytkownik

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 20, 2010, 21:20:41 »

Znalazłem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/item1086718638_zestaw_do_uprawy_125w_cfl_hps_uprawa_swietlowka.html
Czy jeśli kupię taką świetlówkę jej moc wystarczy na ok 20 młodych krzaczków na pierwsze 3 miesiące ich życia? Później chcę je umieścić na parapetach w normalnym słońcu.
beerciik
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 20, 2010, 23:00:58 »

z 2 miesiace powinno bez problemu a czy 3 to sie okaze.
Ja przez pierwsze 2 miesiace trzymalem pod 220Watt prawie 80 doniczek czyli wychodzi 55watt na 20 doniczek a tu jest 80watt, ale trzeba sie liczyc z tym ze po 2 miesiacach bedzie trzeba rosliny porozsuwac troche - ale mysle ze powinno styknac tylko bedzie potrzebny przynajmniej prowizoryczny box zeby te swiatlo nie oswietlalo calego pokoju tylko i wylacznie te rosliny, zrobienie boxa to koszt niewielki szczegolnie dla 20 roslin na sam poczatek ich zycia. A tak btw to chodzi Ci o wysiew w lutym tak ? bo teraz nie bylo by sensu wrzucac roslin pod swietlowki jesli jest naturalne oswietlenie (=slonce) intensywne Mrugnięcie
A tak w ogole to jest sporo wydajniejsza od moich cfl - u mnie przy 110wattach wychodzi 7 tysiecy lumenow a tu przy 80wattach 12,5 tysiaca lumenow - duzo wydajniejsza ale za to cena tez solidna, jakby mi przyszlo kupic takich z 10-15 to bym zbankrutowal Chichot ale jak sie jedna kupuje to raczej warto

just burn
eskafal
Użytkownik

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 21, 2010, 07:39:31 »

A tak btw to chodzi Ci o wysiew w lutym tak ? bo teraz nie bylo by sensu wrzucac roslin pod swietlowki jesli jest naturalne oswietlenie (=slonce) intensywne Mrugnięcie
Tak, myślałem o wysiewie w nowym sezonie, koniec stycznia, luty.
powoli kompletuję sprzęt i growboxa jakiegoś sklecę. mam juz nawet niezły pomysł ale nie wiem czy uda się to wykonać. Jak będzie gotowy wrzucę zdjęcia do growloga.
dzięki za pomoc Uśmiech
eskafal
Użytkownik

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 26, 2010, 21:09:38 »

no i przyszła przesyłka.... masakra, nie spodziewałem się że to bydle jest takie duże Mrugnięcie na żywo nigdy wcześniej nie widziałem lampy cfl a w internecie a na zdjęciach w necie nigdy nie ma skali porównawczej. ja sobie myślałem że to będzie wielkości normalnej żarówki Uśmiech
beerciik
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 26, 2010, 21:20:48 »

moje sa spore ale to mniejsza moc i sporo mniejsza wydajnosc wiec Twoje sa zapewne jeszcze sporo wieksze od moich Mrugnięcie

just burn
eskafal
Użytkownik

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 26, 2010, 22:11:50 »

szok  Szok 35 cm długości i 10 cm średnicy, bez boxa się nie obejdzie bo jak ją włącze w pokoju nagle zapala się słońce Mrugnięcie
beerciik
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 26, 2010, 22:40:02 »

no tak jak pisalem - box potrzebny chyba ze polowa mocy ma sie zmarnowac na oswietlanie pokoju zamiast na to do czego jest przeznaczona Język
ja raz wkrecilem 55W 6400k w pokoju to bylo bardziej bialo niz w zime jak na snieg padaja mocne promienie i daje efekt oslepienia Język

just burn
Bogdan
Początkujący
**

« Odpowiedz #39 : Sierpień 20, 2010, 14:11:37 »

mam pytanie. jakiego typu lampy trzeba uzywac do oswietlania chili. Czy zwykłe światlo z lampki też sie nadaje?
pavlak
Moderator
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #40 : Sierpień 20, 2010, 14:20:48 »

już o tym było, piszesz w dobrym dziale, tylko szkoda, że go wcześniej nie przejżałeś
Ramrege
Użytkownik

« Odpowiedz #41 : Sierpień 20, 2010, 15:28:27 »

Eskafal czy możesz wrzucić foto swojego nowego zakupu, sam się zastanawiam nad takim zakupem. Z góry dzięki.
eskafal
Użytkownik

« Odpowiedz #42 : Sierpień 21, 2010, 19:28:27 »

tak to wygląda.
niestety nie mam zdjęcia odbłyśnika ale to spory kawał karbowanej blachy wygięty w łuk. 2 haczyki do podwieszenia i oprawa z kablem i wtyczką. Oprawa do tej świetlówki też jest spora.

* Zdjęcie0155.jpg (51.98 KB, 1024x768 - wyświetlony 20 razy.)
burn_dat
Zaawansowany użytkownik

su-wasti

« Odpowiedz #43 : Dzisiaj o 00:20:37 »

wyglada jak wieksza 'siostra' energooszczednej zarowy

keepin (always) fire burnin www.drgreen.zapytania.com
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2005, Lewis Media

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!