Przepraszam mój błąd, nie napisałem o oliwie(kurcze jak można zapomnieć). A co do Winegret-u są różne wariacje - jeden dodaje musztardę, inny miód, zamiast octu limonkę lub sok z cytryny, można dodać też cebulkę lub czosnek. Podstawa praktycznie zawsze jest ta sama.
A co do sosu, powiem tak, cały czas eksperymentuje, więc nie mam jeszcze ustalonych proporcji co i ile.
Podam wersję lekko zmodyfikowaną przeze mnie na sos buffalo.
Około 1 szklanki bulionu(nie za mocny aby nie przebijał zapachem sosu), 2 łyżeczki mieszanki ostrych papryk, 1/2 łyżeczki czosnku(granulowany), 1 łyżka oliwy, 2 łyżeczki mąki, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej(nie mąki kukurydzianej ani nie skrobi ziemniaczanej), 1 łyżka tabasco, 1 łyżeczka sosu Worcetershire(bardzo lubię ten sos dodawać w kuchni chińskiej), sól, pieprz. Wszystko mieszamy i dodajemy do masła rozpuszczonego w rondelku. Sos nie powinien być rzadki ani zbyt gęsty( w razie potrzeby dodajemy troszkę bulionu/lub odrobinę mąki).
A z przyprawami ostrymi trzeba uważać aby nie tylko było ostre ale czuło się chociaż trochę smaku kurczaka

Najlepiej samemu poekperymentować.