Chilihead - forum fanów ostrej kuchni
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Wrzesień 07, 2010, 23:51:45

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Skrzydełka Buffalo  (Przeczytany 622 razy)
sta666
Stały użytkownik

« : Luty 28, 2010, 18:30:03 »

Skrzydełka ilość dowolna
Trochę masła
sól
sos (jaki patrz niżej)
Wszystkie składniki zależą od ilości skrzydełek.
Bierzemy skrzydełka, dzielimy na trzy bądź dwie części (nie którzy nie lubią 3 części skrzydełka i wyrzucają), oprószamy solą i zostawiamy na około 30minut.
Następnie w zależności od możliwości:
a)smażymy na głębokim oleju
b)grilujemy
c)smażymy normalnie na patelni

W rondelku rozpuszczamy masełko i dodajemy sos. Mieszamy i dodajemy skrzydełka. Muszą się dokładnie tym sosem oblepić następnie wyjmujemy i smacznego.

A teraz jaki sos:
Cały czas eksperymentuję z własnymi produkcjami sosów, ale można spokojnie użyć jakiegoś ostrego gotowego (ale nie polecam jakiś ekstremalnie ostrych )
Podstawa sosu to winegret (ocet,sól, pieprz i zioła) + mieszanka ostrych papryk(ja mam zrobioną ze scotch bonnet i habanero)
Jacki
Początkujący
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2010, 08:36:47 »

Oj, jak zrobisz winegret z octu z  przyprawami to nie jest to winegret. Musisz dodać jakieś 4x tyle oliwy. Poza tym do winegret bardzo często dodaje się też musztardy. W każdym razie ocet z przyprawami to nie winegret. Można tu popuścić wodze wyobraźni i zamiast jednej części kwaśnej dodać jedną część jakiegoś sosiku na bazie octu.

Napisz dokładniej z czego w jakich proporcjach jest Twój sos do skrzydełek.

Journeying Artificial Construct Keen on Infiltration
sta666
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2010, 10:34:50 »

Przepraszam mój błąd, nie napisałem o oliwie(kurcze jak można zapomnieć). A co do Winegret-u są różne wariacje - jeden dodaje musztardę, inny miód, zamiast octu limonkę lub sok z cytryny, można dodać też cebulkę lub czosnek. Podstawa praktycznie zawsze jest ta sama.
A co do sosu, powiem tak,  cały czas eksperymentuje, więc nie mam jeszcze ustalonych proporcji co i ile.
Podam wersję lekko zmodyfikowaną przeze mnie na sos buffalo.
Około 1 szklanki bulionu(nie za mocny aby nie przebijał  zapachem sosu), 2 łyżeczki mieszanki ostrych papryk, 1/2 łyżeczki czosnku(granulowany), 1 łyżka oliwy, 2 łyżeczki mąki, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej(nie mąki kukurydzianej ani nie skrobi ziemniaczanej), 1 łyżka tabasco, 1 łyżeczka sosu Worcetershire(bardzo lubię ten sos dodawać w kuchni chińskiej), sól, pieprz. Wszystko mieszamy i dodajemy do masła rozpuszczonego w rondelku. Sos nie powinien być rzadki ani zbyt gęsty( w razie potrzeby dodajemy troszkę bulionu/lub odrobinę mąki).
A z przyprawami ostrymi trzeba uważać aby nie tylko było ostre ale czuło się chociaż trochę smaku kurczaka Uśmiech
Najlepiej samemu poekperymentować.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2005, Lewis Media

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!