Chilihead - forum fanów ostrej kuchni
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Wrzesień 07, 2010, 23:37:07

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Różne odmiany - papryka marynowana  (Przeczytany 301 razy)
sta666
Stały użytkownik

« : Marzec 01, 2010, 21:43:29 »

Nie wiem, czy dobrze wrzuciłem ten temat, ale nurtuje mnie jedna rzecz.
Marynowałem już wiele rodzajów rzeczy nadających się do jedzenia, więc przyszedł też czas na papryki.
Wkładałem zwykłą chilii(taką naszą często spotykaną ostrą), scotch bonnet, jalapeno, nagą jolokie(pc1), habanero i indyjską odmianą(tak mi się wydaje). Roztwór robię 1:1 lub rzadziej 1:2 (ocet winny). Papryczki gotuję krótko co by mi nie zmiękły. Zazwyczaj po pasteryzacji, odstawiam na kilka tygodni. Wszystkie papryki za wyjątkiem tej "indyjskiej" tracą prawie całkowicie moc, i nie mam pojęcia czemu. Wiem, że ocet wyciąga ostrość, ale czemu nie robi to z tą jedną papryką. Może ktoś ma jakiś pomysł, czemu tak się dzieje i jak się przed tym bronić.
sp1der
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2010, 10:41:04 »

Ja robie 1:5 na spirytusowym i jest gitara. Raz mialem nawet wrazenie, ze marynowane byly ostrzejsze od swiezych Chichot
sta666
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2010, 11:15:45 »

Może rzeczywiście zmienię stosunek  Język octu i wody, zmniejszając ilość octu. A ten 1:5 to ciut nie za słaby wychodzi ??
sp1der
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2010, 17:51:56 »

Jak dla mnie jest idealny, a rodzinka tez nie narzeka choc oni jedza tylko slodka papryke Chichot
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2005, Lewis Media

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!