labek
Nowy

|
 |
« : Marzec 09, 2010, 13:31:26 » |
|
Ponieważ jest to mój pierwszy chciałem wszystkich gorąco Powitać! Jak dotąd znajdowałem wszystkie informacje, które mnie interesowały, dlatego nie miałem potrzeby pisania  Ale do sedna. Interesują mnie odmiany papryk które mogą być uprawiane w ogródku, beż żadnych namiotów, folii itd. Mam zamiar wykiełkować je w kwietniu, żeby na początku maja wysiać je w ogródku. Może macie jakies sprawdzone gatunki, które są pewniakami. Jeszcze pytanko co do wszystkich odmian habanero, czy jest szansa, że dojrzeją do końca sezonu czy raczej nie ma sensu sie z nimi bawić ? Jak tak to które ? Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sta666
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2010, 15:33:20 » |
|
Wszystko zależy od pogody. Jak będzie bardzo ciepło to jest duża szansa, że habanero ci do końca sezonu dojrzeje, ale wątpliwe żeby pod gołym niebem Ci wyrosło i miało owoce(nasz klimat na te odmiany jest trochę za ciężki). W tym http://www.habanero.pl/forum/index.php?topic=516.0 temacie masz odpowiedź Beercika o Jolokiach (martwi się czy wyrosną), a z odmian pod chmurkę może być ciężko(papryka z natury lubi mieć ciepło). Ja trzymałem na balkonie i habanero i scotch bonnet i owocowały (ale były osłonięte). Są takie ostre papryki, które można kupić na rynku, często w marketach(nazywam je polskie chili lub czuszka - ale nie ma czegoś takiego -wiem  ) i z nich brałem nasionka i one rosły mi w ogródku. Na pewno są odmiany, ogródkowe - ale muszą Ci odpowiedzieć osoby, które trzymały pod gołym niebem lub wiedzą, że się da. Mam zamiar wykiełkować je w kwietniu, żeby na początku maja wysiać je w ogródku. - Miesięczna roślinka do ogródka - raczej marne szanse na przeżycie  Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sobol
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2010, 15:47:56 » |
|
z tego co wiem to mniej wymagajaca jest jedynie hungarian Hot wax
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
beerciik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2010, 16:56:39 » |
|
cyklon, hungarian hot wax, bulgarian carrot powinny dac rade wiekszosc pozostalych capsicum anuum tez powinna, ale nie musi - zalezy jakie lato bedzie habanero jak juz to trzymalbym na oknie(dluzej mozna tam trzymac bo w domu cieplo nawet pozna jesienia, a to i tak niepewne czy da owoce) i nie wsadzal do gruntu jesli wysiew jest tak pozno, ja swoje chinensy (habanero, jolokie itp itd) bede mial w gruncie w tunelu foliowym z tym ze prawie wszystkie zostaly wysiane 3, 4 lutego i obecnie rosna i maja po kilka rzedow lisci a wiem ze 1/3 owocow zapewne i tak nie zdarzy dojsc do polowy pazdziernika, tak jak to bylo rok temu. Na probe wysadze kilka pod chmure w tym chinensy, ale wypowiedziec sie na ten temat dopiero po tym sezonie bede mogl 
|
|
|
|
|
|
just burn
|
|
|
adriano
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 09, 2010, 17:02:22 » |
|
u mnie odmiany które pójdą 'pod chmurkę' to :
karotka, dutch chili (odmiana spotykana w superhipermega marketach), cyklon (polska odmiana), beros, rawit, hot paper lantern.
papryka musi mieć stosunkowo spokojne miejsce, w sensie osłonięte, nie mówię tutaj o namiocie foliowym, ale warto chociaż boki osłonić, tak by papryki nie były narażone na bezpośrednie działanie wiatru - w tamtym roku się na tym przejechałem.
a nasiona wysiewaj już teraz.
wszelkie 'habanerowate' mają długi okres wegetacji, więc należy je wysiewać odpowiednio wcześnie, kolejną istotną rzeczą są warunki pogodowe. tak więc próbować można, ale czy wyda odpowiedni plon to już inna sprawa.
|
|
|
|
|
|
C18H27NO3 my love.
|
|
|
|
beerciik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 09, 2010, 17:08:27 » |
|
no dokladnie, ja tez ogrodze dookola folia przynajmniej na 50cm wysokosci co by nie zmiotlo ich przy ostrym wietrze  ja planuje wysadzic glownie wczesne odmiany + kilka pozniejszych na probe np bhut jolokie, caribbean red, i pokaze czas czego nie zmieszcze do tunelu 
|
|
|
|
|
|
just burn
|
|
|
red_hot
Początkujący

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 09, 2010, 17:45:06 » |
|
zalezy od pogody jak juz ktos powiedzial. wiekszosc annuum powinna dac rade. ja wszystko uprawiam pod chmura i mam dobre wyniki. tylko jesli chodzi o chinensesy to lepiej dac im wczesny start i wysiac w lutym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
White Tiger
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 09, 2010, 17:51:30 » |
|
Witam. A co z Cayenne? Nie da rady wytrzymać w ogródku? Miałem zamiar w tym roku pierwszy raz posadzić papryczki, jedną odmianę o ostrości zbliżonej do Cayenne a drugą do Habanero. Te ostrzejsze są chyba bardziej wymagające więc trzymałbym kilka krzaczków w domu. A co bardziej polecacie, Fatalii czy Habanero, która odmiana jest bardziej wymagająca?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
beerciik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 09, 2010, 18:06:01 » |
|
przy dobrej pogodzie powinna dac rade bo to jedna z capsicum anuum a odnosnie tego fatalii czy habanero to ktora wymagajaca trudno byloby stwierdzic  obie wymagajace to na pewno =D
|
|
|
|
|
|
just burn
|
|
|
|
pavlak
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 09, 2010, 21:16:31 » |
|
z C. chinense to Hot Paper Lantern ewentualnie, do burn_data się uśmiechnij, może jeszcze ma nasiona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Shadow
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 12, 2010, 00:04:54 » |
|
Ja w tamtym roku miałem w ogródku Cayenne i Habanero red i pięknie rosły, znacznie lepiej niż te w doniczkach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
burn_dat
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 12, 2010, 02:31:32 » |
|
ja w tym roku pod chmurka planuje: cyklon bulgarian carrot karotke infero (zamiast hungarian wax, jakis mierny wyszedl w zeszlym sezonie) hot peper latern hot lemon golden greek pepperoncini moze sokratesa, dutch chili i eksperymentalnie ring of fire ... A co z Cayenne? ...
widzialem w ofercie PNOS Ozarow Maz. taka do ogrodka ...A co bardziej polecacie, Fatalii czy Habanero, która odmiana jest bardziej wymagająca?
trudno powiedziec bo 'abanero ma duzo "wariacji" i pewnie nikt na forum nie mial wszystich w tym sezonie posadzilem fatalii i jak narazie nie sprawia klopotow (wychowawczych) nawet 'idzie' ladniej niz sie spodziewalem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sasek
Początkujący

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 14, 2010, 11:41:39 » |
|
Ja się zastanawiam czy Thai chili da radę. Osobiście załatwiłem sobie odmiany trochę bardziej rokujące na hodowlę "pod chmurką" (Złoty Grek, Pepperoncini, Cayenne i jeszcze jakąś której nie znam nazwy), no ale z ciekawości wrzuciłem duużo nasion wyciągniętych z thai chili marynowanych. Na starcie usłyszałem głosy że to nie wyjdzie, no ale cóż, pojawiły się trzy kiełki i szkoda to zmarnować. Może jeszcze u burna zamówię sobie Bulgarian Carrot albo nieostrą Sweet Banana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
beerciik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 14, 2010, 11:44:00 » |
|
odnosnie thai chili to sam nie wiem czy ta roslina czasem nie jest bardzo szybka np kielkowala jako pierwsza, z ziemi wylazla tez jako pierwsza (nie przypadek bo wyszly obie thai chili po 5 dobach) wiec moze bedzie ok, sam tez ja pod chmure wysadze - zobaczymy
|
|
|
|
|
|
just burn
|
|
|
Sasek
Początkujący

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 14, 2010, 12:43:14 » |
|
A mam takie zasadnicze pytanie : Ładujecie prosto do ziemi, bez żadnych doniczek itp. czy używacie doniczek żeby w razie czego móc przenieść ? (Sparzenie słońcem etc.)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|