Chilihead - forum fanów ostrej kuchni
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Wrzesień 06, 2010, 01:44:22

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Uprawa sobola 2010  (Przeczytany 999 razy)
sobol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #30 : Lipiec 30, 2010, 19:27:49 »

Panie Sobol, proszę mi powiedzieć jakiego litrażu ma Pan doniczki?? Stawiam na 5. Ale nie wiem. Czy to staracza i czy na sezon 2011 chciał by Pan wieksze. Pozdrawiam.

że ke ? Niezdecydowany proszę mi tu nie per Panować jestem poprostu (s)obol - to raz
a dwa moje doniczki mają 15x15x15cm=3 litry i nie dziękuje większych mi nie potrzeba.
Jutro dam nowe fotki bo ze wsi już wróciłem ale to co na balkonie zobaczyłem przeszło moje najśmielsze oczekiwania Uśmiech najwyższy krzak ma w tej chwili około 170 cm wiszą już spore owoce (nawet dwie perełki dojrzałe opierniczyłem a co! Mrugnięcie ) i wcholere kwiatów nawet jak z 1/3 będą owoce to będę już szczęśliwy Uśmiech jutro zapodam nowe fotki o ile jakoś będę mógł na balkonie się poruszać

@burn_dat same se "psypesły" Uśmiech 
burn_dat
Zaawansowany użytkownik

su-wasti

« Odpowiedz #31 : Lipiec 30, 2010, 19:30:16 »

same? myslalem, ze jakis ogloszenie w prasie (branzowej) dales Mrugnięcie

keepin (always) fire burnin www.drgreen.zapytania.com
sobol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #32 : Lipiec 31, 2010, 12:31:41 »

łokej dodałem nowe fotki http://gallery.me.com/malysobol#100077 jak macie jakieś uwagi to walić śmiało
shadow34
Użytkownik

« Odpowiedz #33 : Lipiec 31, 2010, 14:15:04 »

Fajną dżungle masz na balkonie Chichot
sobol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #34 : Lipiec 31, 2010, 14:52:48 »

ja to jak chce sobie odpocząć to biorę ten taborecik i wstawiam go pod wiszące donice i tyle mnie widać Duży uśmiech http://img685.imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img685/4047/dsc01879z.jpg
sta666
Stały użytkownik

« Odpowiedz #35 : Lipiec 31, 2010, 17:39:19 »

Fajne to coś Mrugnięcie
Czy to jest skrzynko-taboret ??
shadow34
Użytkownik

« Odpowiedz #36 : Sierpień 01, 2010, 00:54:12 »

No i właśnie o to chodzi Chichot Chyba w przyszłym roku wysadze więcej roślin żeby sobie ładnie balkon pozasłaniać tak jak Ty Mrugnięcie
sobol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #37 : Sierpień 07, 2010, 16:01:05 »

Jak co tydzień dodałem nowe zdjęcia, tym razem też pstryknąłem parę fotek z podwórka http://gallery.me.com/malysobol#100077

sobol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #38 : Sierpień 15, 2010, 13:47:24 »

Wstawiłem pare nowych fotek na jednej z nich jest moja żona z wyciągniętą do góry ręką i tyle ją widać  Duży uśmiech, na zdjęciach można się dopatrzeć też papryczek Bih jolokia - tylko do puki się nie wybarwią to nie wiem czy są to chocolate czy red.
no i to by było na tyle nie będę więcej pstrykał fotek do jesieni chyba że z większą ilością wybarwionych "jagódek" na krzaku.

z moich obserwacji wnioskuję że warto było zainwestować w systemy do nawadniania kropelkowego + kokogrunt+ nawóz canna coco (1/3 jeszcze mi została a już nie dolewam do podlewanie) + magnez+ wapno+ fosfor+ płyn do obniżania PH dla wega i kwitnących - wszystkie płyny firmy canna.
Na pewno z jednej strony kosztowało to wszystko sporo a z drugiej są to niesamowite oszczędności czasu i pieniędzy.
- nawozy,wspomagacze tak naprawdę lejemy niewielką ilość na litr wody w przeciwieństwie do tanich popularnych nawozów.
- nawadnianie kropelkowe nie latamy z butelkami, konewkami, innymi pojemnikami,
po prostu wlewamy wodę z pożywką do zbiornika rozprowadzamy pajączka po doniczkach, nastawiamy czas podlewania i mam wolne, (jeszcze zostaje zakup programatorów ja chyba dawałem coś koło 18 zeta na allegro).
-koko grunt podobno można wykorzystać wielokrotnie po wypłukaniu, ale to będę wiedział na jesieni.
Na koniec papryczki uprawiam 3 sezon i takich krzaczorów nigdy nie miałem wcześniej. Nie wiem czy to zasługa nawadniania kropelkowego, czy specyficznego podłoża + pożywki.
Chociaż są na tym forum osoby co i nie takie efekty osiągnęły bez tego wszystkiego
No i oczywiście link do fotek (tak w ramach przypomnienia) Uśmiech
http://gallery.me.com/malysobol#100077

jeszcze takie małe pytanko jak wam rosną krzaczki z tych nasion co macie ode mnie Uśmiech czy macie już owoce ? W tym roku chciał bym co nie co sprzedać nasion na alle.., chcę uzbierać jedynie na jakąś nie dużą szklarnie tak jak gdzieś już o tym pisałem  Z politowaniem może się uda Mrugnięcie tylko nie chciał bym wystawiać nasion z których nic nie wyrasta dla tego wolę się was zapytać czy mieliście z nasionami problemy
beerciik
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #39 : Sierpień 15, 2010, 14:10:54 »

co tu dużo mówić - najładniejszy balkon jaki kiedykolwiek widziałem Mrugnięcie Chichot
u mnie też zaczynają się wybarwiać pierwsze white habanero z nasion od Ciebie za które dzięki ; )
z tymi nawozami to fakt, chociaż ja zużyłem cały 5litrowy baniak bio-bloom i z 3 litry bio-grow, ale myślę że jeśli przyszłoby mi używać biohumusa w dawkach wg zaleceń to bym znacznie więcej się wykosztował, no ale o tym już było pisane w odpowiednim dziale Chichot
Dużo również zależy od pogody która w tym roku była baardzo zmienna, ale widać że papryki się tym zbytnio nie przejęły Mrugnięcie graty

just burn
pavlak
Moderator
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #40 : Sierpień 16, 2010, 18:17:01 »

sąsiedzi pewnie myślą że jesteś nienormalny  Mrugnięcie
Sam chciałbym mieć taki balkon. A jak to wszystko się ma podczas wichur i burz, które nas katują ostatnio?
Bardzo mam ochotę pogadać o tym systemie nawadniania, tylko, że na PW za dużo pisania.
Może z końcem sierpnia warszawska ekipa gdzieś się ustawi na piwo?
sobol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #41 : Sierpień 17, 2010, 08:22:22 »

co do burz to z niepokojem przygldąm się jak targa krzakami ale naszczęście po za stratą paru liści nic złego się nie dzieje, raz jeden mi złamało główny pęd ale podwiązałem i jest OK.

Co do nawadniania to wal  PW, pytania najlepiej w punktach postaram się odpowiedzieć  Duży uśmiech
sobol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #42 : Sierpień 21, 2010, 16:01:00 »

Mam pytanko wyrosło mi takie coś mam jeden krzaczek z tymi paprykami, gdzieś komuś wpadło pewno jedno nasionko do torebki.
Nie mam pojęcia co to jest na jalapeno i frsno raczej odpada.
W smaku jest jak zwykła papryka typu bell tylko że ostra
Jak ktoś wie co to to niech da znać
http://yfrog.com/mydsc02043tj
http://yfrog.com/msdsc02046cj
http://yfrog.com/nfdsc02049j

pavlak
Moderator
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #43 : Sierpień 21, 2010, 19:20:19 »

może jakiś przypadkowy cross? czy nie ma szans?
sobol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #44 : Sierpień 21, 2010, 19:55:20 »

nie ma szans nie mam żadnych papryk w tym roku tego typu wysianych, z resztą w zeszłym miałem tylko jalapeno i fresno a to mi raczej ani na jedno ani drugie nie wygląda Uśmiech  nie wiem może komuś wpadło nasionko rocoto tylko ja nawet nie mam pojęcia jaki rocoto ma smak
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2005, Lewis Media

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!