HABANERO MUSTARD NUMEX TWILIGHT

Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
 

10
100.000 - 325.000

Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
 

2
1.000

Bardzo rzadka odmiana papryki Habanero pochodząca z Karaibów. Charakteryzuje się początkowo jasnym, a w miarę dojrzewania bardzo intensywnym pomarańczowym kolorem. Bardzo pikantne owoce charakteryzują się dodatkowo orzeźwiającym owocowym aromatem. Odmiana chili bardzo prosta i efektowna w hodowli, także na domowym na parapecie. Roślina tej chili produkuje bardzo dużo malutkich owoców, które dojrzewają od koloru fioletowego, poprzez żółty, pomarańczowy i czerwony.

 

HABANERO ORANGE   HABANERO CHOCOLATE

Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
 

10
100.000 - 325.000
 

Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
 

10+
do 450.000
 

Najbardziej popularna kilkuletnia odmiana papryki Habanero pochodząca z Karaibów o bardzo aromatycznym smaku.   Chocolate Habanero znana także jako "Congo Black" charakteryzuje się wyjątkowo bogatym, rzadko spotykanym smakiem.
 
HABANERO WHITE   BLACK HUNGARIAN
Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
10+
do 300.000
  Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
5
5.000 - 10.000
Znana także jako "Peruvian White Habanero" jest bardzo rzadką odmianą pochodzącą z Peru. Niewielka roślina charakteryzująca się gęstym listowiem produkuje bardzo ostre chili na kształt lampionu.   Bardzo rzadka ze względu na swój kolor odmiana chili Hungarian. Wysokie o silnej budowie rośliny charakteryzujące się zielonym listowiem z fioletowym unerwieniem, produkują piękne fioletowe kwiaty.
 
JAMAICAN YELLOW HOT SCOTCH BONNET YELLOW

Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
 

9
100.000 - 200.000

Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
 

10+
150.000 - 325.000

Interesująca odmiana papryki Habanero, o kształcie podobnym do grzyba, wyróżniająca się pikantym owocowym smakiem. Często stosowana w wielu znanych ostrych karaibskich sosach.

Nazwa nawiązuje do kształtu papryki, który przypomina szkockie nakrycie głowy. Charakteryzuje się wyjątkowo ostrym i bogatym jabłkowo-wiśniowo-pomidorowym smakiem.

 
CHILTEPIN CAYENNE
Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
 
8
60.000 - 85.000
Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
7
30.000-50.000

Chiltepin jest najprawdopodobniej najstarszą odmianą chili, "matką wszystkich chili".

Klasyczna i jedna z najbardziej znanych odmian chili, hodowana od dawna w dużych ilościach.
 
PEQUIN

TABASCO

Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
 

7
40.000 - 58.000

Skala (1-10):
Skala Scoville'a:

7
30.000 - 50.000

Niewielkich rozmiarów papryczka charaktreryzująca się "gryzącym" smakiem, określanym jako orzechowo-kukurydziany z cytrusowym aromatem. Popularna papryka z której produkowany jest słynny na całym świecie sos Tabasco. Roślina jest niewielka, ale produkująca dużą ilość (nawet do 400 owoców na roślinę) prosto stojących, bardzo ostrych papryk.
 
TEARS OF FIRE THAI CHILLI CZERWONA

Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
 

7
30.000 - 50.000

Skala (1-10):
Skala Scoville'a:

8
50.000 - 100.000

Nazwa "łzy ognia" nawiązuje do efektu, jaki wywołuje jej spożycie: łzawienie oczu, z powodu pieczenia. Mało wymagająca odmiana, dająca bardzo dużo ostrych papryczek. Papryczki idealnie nadają się do suszenia.
 
SERRANO JALORO

Skala (1-10):
Skala Scoville'a:

5
8.000 - 22.000

Skala (1-10):
Skala Scoville'a:

7
30.000 - 50.000

Po jalapeno jest najczęściej używaną chili w Meksyku i USA. Jej smak określany jest jako: ostry z orzeźwiającym cytrusowym aromatem. Jalapeno o lekko słodkawym smaku, wyhodowane przez " Texas Agriculture Extension Service". Najczęściej stosowana jest w postaci marynowanej oraz jako składnik sals i ostrych soów.
 
PURPLE JALAPENO JALAPENO

Skala (1-10):
Skala Scoville'a:

4
6.000 - 8.000

Skala (1-10):
Skala Scoville'a:

4
2.500 - 8.000

Purple Jalapeno jest ozdobną odmianą standardowej papryki Jalapeno. Atrakcyjności tej roślinie dodaje głównie różnorodność wiekowa samych owoców papryki, które w zależności od wieku posiadają różną barwę: poczynając od szmaragdowej zieleni, poprzez ciemny fiolet, aż do pięknej jasnej czerwieni. Najczęściej stosowane chili w Meksyku i USA oraz jedno z najważniejszych warzyw w kuchni meksykańskiej. Jalapeno zawdzięcza to swojej umiarkowanej ostrości oraz wielu sposobom, na jakie może być spożywane.
 
ANAHEIM   ANCHO
Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
3
500 - 2.500
  Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
2
1.000 - 2.000
ANAHEIM - nazwa nawiązuje do głównych regionów jej hodowli - Anaheim będącego przedmieściem Los Angeles. Chili ta jest bardzo ważnym składnikiem kuchni płd.-zach. części Ameryki Płn.   Purple Jalapeno jest ozdobną odmianą standardowej papryki Jalapeno. Atrakcyjności tej roślinie dodaje głównie różnorodność wiekowa samych owoców papryki, które w zależności od wieku posiadają różną barwę: poczynając od szmaragdowej zieleni, poprzez ciemny fiolet, aż do pięknej jasnej czerwieni.
 
DE ARBOL   PASILLA
Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
6
15.000 - 30.000
  Skala (1-10):
Skala Scoville'a:
2
1.000 - 2.000
DE ARBOL - w Meksyku nazywana "pico de pajaro" - dziób ptaka lub "cola de rata" - ogon szczura. Długa i cienka papryka spokrewniona z papryką Cayenne.   PASILLA (Chilaca) - znana także jako "chile negro". Nazwa z hiszpańskiego oznacza "rodzynek" i nawiązuje do jej pomarszczonej powłoki i ciemnego koloru.